Nieuw perspectief voor uw religieus erfgoed

Religieus erfgoed is van onschatbare waarde voor iedereen in Nederland. In een tijd waarin de zorg voor kerkgebouwen steeds zwaarder weegt, biedt het Fonds Religieus Erfgoed (FRE) perspectief. FRE brengt kerken, overheid, investeerders en lokale gemeenschappen samen en geeft uw kerkgebouw een nieuwe rol in de maatschappij. Wij zorgen voor het behoud van deze bijzondere gebouwen en maken tegelijk ontmoeting, kunst en cultuur, werken of wonen mogelijk. Zo kunt u met vertrouwen afscheid nemen van één of meerdere gebouwen.

FRE brengt partijen samen om uw kerkgebouw een nieuwe rol in de samenleving te geven.

Wij begrijpen de druk die het bezit van een (oud) religieus gebouw met zich meebrengt. Energielasten en kosten voor onderhoud moeten door een steeds kleinere gemeenschap worden gedragen en er zijn steeds minder mensen om dit te organiseren. Zo verdringt de zorg van het gebouw, de zorg voor elkaar.

Toekomstverwachting

In Nederland zullen naar verwachting de komende jaren 1.700 van de 7.100 kerkgebouwen leeg komen te staan of te koop worden aangeboden. Deze opgave is zo omvangrijk, dat brede samenwerking van kerken, overheid, investeerders en gemeenschappen noodzakelijk is.

Gezamenlijke inspanning

FRE investeert in religieus erfgoed en zorgt voor de gebouwen met restauratie, verduurzaming en transformatie. Met respect voor de historie, oog voor de toekomst en verstand van maatschappelijk investeren, geeft FRE deze gebouwen in eigen beheer een nieuwe bestemming met passende huurders en gebruikers. Dat doen wij samen met impactinvesteerders, zoals pensioenfondsen en maatschappelijk betrokken vermogende families, die het fonds voeden met financiële middelen, en steun van de overheid. Wij ontzorgen uw kerkbestuur met een transparant verkoopproces. Daarbij is voortgezet (neven)gebruik voor samenkomsten altijd bespreekbaar.

Hoe werkt FRE?

In gesprek

Wij gaan, op uw verzoek, in gesprek over toekomst perspectief van uw kerkgebouwen. Daarbij verschaffen wij u informatie over bijvoorbeeld de(on)mogelijkheden tot nevengebruik, verduurzaming, nieuwe (maatschappelijke) functies, herbestemming en eventueel het proces van verkoop en groepsgewijze herontwikkeling.

Aankoop

Met transparante en gevalideerde standaardcriteria, zoals de bouwkundige staat, de monumentenklasse, het type gebouw en de locatie bepalen wede aankoopprijs van het kerkgebouw. Bij overeenstemming, leggen we in een standaardovereenkomst afspraken, zoals het moment van overdracht of eventuele condities met betrekking tot (tijdelijke of permanente) toekomstige functies, vast.

Planvorming

Wij gaan op zoek naar een haalbare business case voor elk gebouw met bestemming (zorg)wonen, werk of een maatschappelijke functie. We wegen onze plannen aan de hand van 7 duurzame ontwerpprincipes, afgeleid van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, en verantwoorden daarbij dat maatschappelijke baten hoger zijn dan de kosten.

Realisatie

Wij werken met vaste bouwpartners om standaard bouwcomponenten uit de FRE-ontwerpfamilies zo efficiënt en duurzaam mogelijk uit te voeren. Het fonds ziet tijdens de realisatie toe op adequate, veilige en tijdige uitvoering, met oog voor de bewoners en de omgeving en stimuleert inzet van lokale onderaannemers.

Exploitatie

We stellen vanaf de overdracht van uw gebouw al een vastgoedbeheerder aan die toeziet dat de aannemers bouwen wat is afgesproken, zorgt voor de verhuur, het beheer en het onderhoud van de kerkgebouwen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe worden wij door FRE ontzorgd, en kunnen we daarop vertrouwen?

2. Waarom spreekt FRE over groepsgewijze herbestemming?

3. Is (neven)gebruik voor erediensten of samenkomst mogelijk na de verkoop aan FRE?

4. Hebben we nog inspraak na de verkoop?

Meer informatie? 

Wij horen graag van u

Stuur ons een bericht via dit formulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Contact

Thank you! Uw bericht is verstuurd.
Oops! Er ging iets verkeerd.